Waarom heeft het soort wijnglas invloed op de smaak van wijn?

Wie op een website als Glazen Store een kijkje neemt bij de wijnglazen, ziet dat er een grote hoeveelheid aan verschillende glazen voor verschillende soorten wijn bestaat. Kenners, zowel professionele- als amateurvinologen, bezweren dat een goede wijn alleen goed smaakt wanneer het vanuit het juiste glas wordt gedronken. Het klinkt op zijn minst ongeloofwaardig en misschien zelfs wel een beetje snobistisch, want je zou zeggen dat het glas geen verschil maakt qua smaak. Wijn blijft gewoon wijn, zou je zeggen. Toch is ondertussen bewezen dat het soort glas weldegelijk invloed heeft op je smaakbeleving.

De vorm van het glas bepaald de verhoudingen

Dat de smaakbeleving van wijn verandert door het goede (of juist het verkeerde!) glas te gebruiken heeft vooral te maken met de samenstelling van wijn en het effect van de lucht en de ruimte daarop. Niet alleen is de verdeling van de alcohol (begeeft zich naar de rand van een wijnglas) anders per soort glas, ook de mate waarin ethanol ontsnapt is anders. Ook voor je eigen reuk is de vorm van het glas belangrijk. Rode wijnen zijn aromatischer, en moeten daarom in een breder glas: dan ruik je ze beter. Witte wijnen moeten in een smal glas, zodat deze langer koel (en dus smakelijk) blijven.

De juiste smaakpapillen verwennen

Een andere reden dat de vorm van een wijnglas belangrijk is voor de smaakbeleving van de wijn, heeft te maken met onze eigen mond en tong. Op onze tong zitten verschillende smaakpapillen. Zij ontvangen een smaak en kunnen zeggen of iets zoet of bitter, zuur of zout is. Deze smaakpapillen zijn niet gelijkwaardig over de mond verdeeld. Wanneer je wijn uit een minder geschikt glas drinkt, komt de wijn niet als eerste in contact met de juiste smaakpapillen. Hierdoor verandert je hele smaakbeleving. Wil je zelf testen of jij een verschil merkt? In dat geval kun je het beste meerdere wijnglazen kopen en het verschil zelf proeven!